Menu

Dietetycznie Siostro!

Gotowanie może być pasją, sposobem spędzania wolnego czasu, zabawą, chwilą podczas której łapiemy

Najlepsza lasagne warzywna

lepoppod

15

 

"Zbudowany z miłości Johna do lasagne swojej żony, ciesz się niespodzianką dla tradycyjnego, rodzinnego faworyta, z hukiem dymnego bakłażana, który zapewnia turbo doprawę smaku oraz super świeże pesto z pesto. Pyszne! "

Składniki

  • 2 cebulowe kabaczki (łącznie 850 g)
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • suszone płatki chilli, (opcjonalnie)
  • 60 g parmezanu (lub wegetariański twardy ser)
  • 100 g sera Cheddar
  • 100 g szpinaku dziecięcego
  • 350 g świeżych arkuszy lasagne
  • 100 g dojrzałych, mieszanych pomidorów cherry

BIAŁY SOS

  • 20 g suszonych porcini
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g mieszanych grzybów
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 500 ml crème fraîche
  • 50 g parmezanu (lub wegetariański twardy ser)

VEG RAG`

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 laski selera
  • kilka gałązek ze świeżego tymianku, rozmarynu, szałwii
  • 2 świeże liście laurowe
  • 100 ml Barolo
  • 2 x 400 g puszki wysokiej jakości pomidorów śliwkowych
  • 2 x 400 g puszki z fasolą, takich jak cannellini, borlotti, haricot
  • 1 duży bakłażan, (600g)

PESTO

  • 1 duża pęczka świeżej bazylii, (60g)
  • kilka gałązek każdego ze świeżych miękkich ziół, takich jak mięta, oregano, pietruszka
  • 100 g parmezanu (lub wegetariański twardy ser)
  • ½ ząbek świeżego czosnku
  • 100 g orzechów sosny, migdałów, orzechów włoskich
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ½ cytryny

metoda

  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC / 350ºF / gaz 4.
  2. Na podstawkę białego sosu wystarczy zaschnąć porcini wrzącą wodą i pozostawić do ponownego uwodnienia.
  3. Zmniejsz ilość squasha, zgarnij, umyj i zarezerwuj nasiona. Odcedzić i osuszyć, następnie umieścić na tacy, skropić olejem, rozsypać nasiona kopru włoskiego, dobre szczypty płatków chilli (jeśli są używane) i sól morską i czarny pieprz.
  4. Z grubsza posiekaj każdy squash na 8 klockowatych klinach, a następnie wrzuć na dużą tacę z odrobiną oliwy z oliwek, solą, pieprzem i dobrym szczyptą płatków chilli. Piecz przez 1 godzinę lub do uzyskania złotej masy, dodając tacę z nasionami przez ostatnie 30 minut.
  5. Dla ragù obieramy cebulę i marchewkę, przycinamy seler, a następnie kroimy go na 1-centymetrową kostkę i umieszczamy w dużej patelni z zaprawą z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut lub do czasu zmiękczenia, mieszając od czasu do czasu.
  6. Zawiąż gałązki ziół razem sznurkiem, aby zrobić bukiet garni, dodaj do garnka na kilka minut, a następnie wlej wino i zostań w bańce i ugotuj.
  7. Poruszaj pomidorami, rozbijaj je drewnianą łyżką, a następnie wlej 2 sztuki wody. Pozostaw, aby odhaczyć przez 30 minut, a następnie osusz i dodaj ziarna. Gotować przez kolejne 30 minut lub do czasu zagęszczenia i zredukowania, mieszania i zacierania od czasu do czasu masłem do ziemniaków i dodawania w razie potrzeby kropel wody w celu poluzowania. Dopraw do perfekcji.
  8. W międzyczasie umieść bakłażan bezpośrednio nad płomieniem na płycie kuchennej, obracając regularnie szczypcami, aż zmiękną i poczernieją. Umieść w misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 5 minut. Kiedy skończy się czas, usuń folię spożywczą, wlej sok do garnka, następnie pokrój bakłażana na pół i zetrzyj całe ciało, odrzucając nasiona, a następnie zamieszaj na patelni.
  9. Na biały sos, obrać i drobno pokroić czosnek, i oczyścić i drobno pokroić grzyby. Wybierz i drobno posiekaj zioła.
  10. Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodaj czosnek na 1 minutę, następnie dodaj zioła, grzyby i szczyptę soli i pieprzu, a następnie gotuj, aż zacznie się koloryzować, regularnie mieszając.
  11. Dodaj porcini i płyn do moczenia (pozostawiając za sobą jakieś ziarniste kawałki), zostaw do bąbelków i ugotuj, następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu, zamieszaj crème fraîche i gotuj delikatnie przez kilka minut. Zdejmij z ognia, drobno zetrzyj i wymieszaj z parmezanem przyjaznym dla warzyw.
  12. Aby zmontować lasagne, zetrzyj Cheddar i parmezan. Usuń bukiet z garnka ù, zamieszaj parmezan, a następnie obficie wlej 2 kadziki na dno szalki lasagne o wymiarach 25 cm x 30 cm. Skropcie 2 łyżki białego sosu, rozetrzyjcie ćwierć squasha, rozrzućcie garść szpinaku, a na wierzch warstwę makaronu. Powtórz 3 kolejne razy, kończąc na pozostałym kremowym sosie.
  13. Za pomocą łopatki rozluźnij krawędzie (spowoduje to wypchnięcie sosu po bokach w celu uzyskania lepszego aromatu!), A następnie u góry tarty Cheddar.
  14. Pokrój pomidory, szybko wrzuć oliwę z oliwek, kropkę na wierzchu, a następnie piecz w piekarniku przez 45 minut lub aż będzie złota i bulgotać.
  15. W przypadku pesto, zgrać górną liściastą połowę ziół do robota kuchennego. Przerwa w parmezanie, drobno pokroić i dodać czosnek i końcówkę w orzeszkach pinii i / lub orzechach, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Owiśnij do bardzo drobno posiekanego, a następnie wymieszaj 8 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i soku z cytryny. Smakuj i dostosowuj się do swoich upodobań (to sprawia, że ​​potrzebujesz więcej niż potrzebujesz, więc zamroź resztki na inny dzień).
  16. Po ugotowaniu wyjmij lasagne z piekarnika i odstaw na 30 minut. Podawaj z pesto na boku, aby mżyć na wierzchu, chrupiące nasiona do rozrzucenia i świeżą, sezonową sałatkę.

© Dietetycznie Siostro!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci