Menu

Dietetycznie Siostro!

Gotowanie może być pasją, sposobem spędzania wolnego czasu, zabawą, chwilą podczas której łapiemy

Spaghetti Bolognese

lepoppod

12

"Kiedy Pippa była dzieckiem, pojechała do Devon ze swoimi dziadkami i odwiedzili restaurację o nazwie Luigi's. Za każdym razem siedzieli przy tym samym stole i wybierała spaghetti Bolognese. Rekonstrukcja tego gatunku w Gennaro obejmuje mieszankę mielonego mięsa wołowego i wieprzowego dla uzyskania maksymalnego smaku, a także dużo czerwonego wina i świeżych ziół. "

Składniki

  • ½ cebuli
  • ½ marchewki
  • 1 kij selera
  • 50 g pancetta o wyższej wartości
  • 15 g masła niesolonego
  • Oliwa z oliwek
  • 250 g mielonej wieprzowiny o wyższej wartości
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 150 ml czerwonego wina
  • 3½ czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,2 litra ekologicznego kurczaka lub surowca warzywnego
  • 1 świeży liść laurowy
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 300 g suszonego spaghetti
  • parmezan
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

metoda

  1. Obieramy cebulę, szorujemy marchewkę, a następnie drobno siekamy razem z selerem. Drobno posiekaj pancettę.
  2. Roztop masło z 1 odrobiną oliwy z oliwek na dużym patelni na średnim ogniu.
  3. Smażyć pancettę przez 1 minutę, następnie dodać cebulę, marchewkę i seler i gotować przez 10 minut lub do momentu zmiękczenia.
  4. Dodaj mielone mięso i smażyć przez 5 minut lub do momentu, gdy lekko zrumieni się, a płyn odparuje. Regularnie mieszaj, łamiąc miętusę tylną łyżką.
  5. Wlej wino do garnka i pozwól mu się pozbyć, następnie wymieszaj przecier pomidorowy i gotuj przez minutę lub dwie, zanim wlejesz do niego.
  6. Dodaj zatokę, następnie wybierz, drobno posiekaj i zamieszaj w większości oregano.
  7. Doprowadzić do wrzenia, a następnie okryć i gotować na małym ogniu przez 45 minut lub do czasu, gdy zostanie zagęszczony i zredukowany, co jakiś czas mieszając.
  8. Gdy Bolognese jest już prawie gotowy, ugotuj spaghetti na dużej patelni z wrzącą, osoloną wodą zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  9. Doprawiaj bolończyk do perfekcji solą morską i czarnym pieprzem, a następnie usuń i odrzuć liść laurowy.
  10. Rezerwując część wody do gotowania, osusz makaron i dodaj do Bolognese. Dobrze rzucaj, aż będzie piękny i błyszczący, dodając odrobinę wody do gotowania, aby poluzować, jeśli to konieczne.
  11. Podziel spaghetti między talerzami i drobno zetrzyj na dużą ilość parmezanu. Skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, posypać zarezerwowanymi liśćmi oregano i zebrać rozmarynem.

© Dietetycznie Siostro!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci